Är det en problemhund eller har hunden det jobbigt?

Jag upplever det allt vanligare att individer söker efter så kallade Quick-fixes. Kanske har man sett någon ”tränare” på TV och tycker att det ska gå så fort eller så har man något som man upplever som problem hemma med sin hund som man känner sig mer och mer frustrerad över och fastnar i och vill få bort NU.

Exempel på sådana beteenden/upplevda problem kan vara
* Sluta dra

  • Sluta yla hemma
  • Sluta skälla på cyklister/andra hundar osv
  • Sluta gräva
  • Sluta vakta matskål/ben/leksak

Visst är det väldigt jobbigt (för oss) när hunden gör sådant men om vi vänder på det då. Har vi då tänkt på vad vår hund uttrycker?

Om hunden ylar hemma, är det då ett uttryck för ångest över att vara själv?

Om den gräver överallt är det kanske för att den är frustrerad för att han inte har någon plats att att gräva på-

Om hunden skäller på/gör utfall mot cyklister vad beror det på?

Hundar gör ingenting utan en verklig anledning för sitt beteende. Kanske är det en känsla eller ängslan. Om vi kan ändra känslan kan vi också ändra beteendet.

Jag hade exempelvis skällpauser med vår Dvärgpinscher. Varje dag en liten stund gick vi upp i skogsdungen efter jobbet och skällde av oss. Hon skällde nästan aldrig hemma. En annan hund fick en del av vår dåvarande trädgård där vi lärde att hon fick vara och gräva med sina ben. Hon rörde aldrig andra delar av trädgården.

Fundera alltid på vad som ligger bakom ett beteende innan du blir frustrerad och vill ringa den där tränaren på TV. De kan inte fixa saker på det sättet det ser ut där och din hund kommer definitivt att må bättre av att bli förstådd istället för korrigerad.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s