Blogg

Nos mot hand/stick -target

Handtarget är nyckeln till mycket av det vi vi gör inom trick, rally, feestyle osv. Momentet handlar om att hunden ska sätta sin nos mot din handflata. I detta inlägg ska vi lära oss hur man lär in det. Obs att det är viktigt att du INTE har godis i den handen som hunden ska sätta nosen mot.

Steg 1
Sitt nära din hund
Håll godis i en hand och sträck fram din tomma handflata en bit från hundens nos. Ha handen lagom långt bort och flytta inte på den. Gör det lätt för hunden i detta steg att spontant nosa på handen. Så fort hunden är där klickar/ belönar du med en godis från andra handen. Gör så ett par gånger.

Steg 2 I detta steg väntar du på att hunden ska trycka nosen mot huden (om den inte gjorde det från början)

(Är hunden på godishanden , vänta ut och stäng din hand )

Steg 3

Lägg till ordet du vill använda.

Med handtarget kan man tex lära in ”hopp över lufthinder”

Steg 4
Nu belönar du för att få ett tryck av nosen i din hand, i olika positioner både högt och långt.

Du kan även gå över till targetpinne och använd ordet för nos mot target enligt stegen ovan om du ex vill lära hunden hoppa över lufthinder och jobba lite mer på distans

Detta är en targetpinne som går att köpa och som har inbyggd klicker men du kan tillverka en egen.
Av exempelvis en ryggkliare. Viktigast att det är något tydligt i toppen


Jag kan inte trolla

Många i dag ser hundtränarprogram på TV/Youtube etc. Program där snabba lösningar ser självklara ut och det händer då och då att hundägare tror (Både på kurser och i problemträning) att vi som beteendevetare/tränare/Coacher är någonslags platsdär man kan lämna in sin ”jobbiga” hund/djur” och få den ”fixad”. Det funkar inte så i verkliga livet och du som djurägare måste arbeta med ditt djur själv.

Det gäller faktiskt även dig som ”bara” går en kurs. Förvänta dig inte att din tränare är en magiker. På en kurs går du för att få metoder och vertyg för att lära din hund saker. Meningen är att hunden ska få öva på dessa mellan kurstillfällena. Det slarvas det ofta med från ägarhåll och sen blir de besvikna på att ”Fido blev inte alls bättre av kursen”.

Djurägare med djur med beteenden som vi anser problematiska behöver t ahjälp snabbt.

Många kommer med sin hund när beteendet hållit på under flera år, det är först när djurets beteende är , för dem, överväldigande som de söker. Kanske står de mitt i en kris, kanske har djurets beteende nått en punkt när de inte orkar mer. Det gör dock arbetet som krävs för att hjälpa dem mycket svårare. Dels har djurägaren vid det här laget ofta väldigt lite tålamod kvar och tror att inget t kan göras för att hjälpa. Hen är då också oftast desperata efter en snabb lösning som kommer att göra hens hund lättare att leva med. Men om  djur har utövat ett visst beteende i flera år är det helt enkelt en omöjlig fråga för även den mest erfarna professionella beteendevetaren att lösa det på en lektion eller via telefon. Djuret har nämligen blivit positivt förstärkt för att visa detta beteende i månader eller till och med år, det är inte lätt att bryta och

det sätter också press på ägarna själva att lägga ned mycket tid.

Även om vissa hundar naturligt lär sig och kommer ihåg nya saker snabbare än andra, tror man att det i genomsnitt tar 21-28 dagar för din hund att helt förstå ett nytt beteende. Denna tidslängd kommer sannolikt att öka när du försöker ändra ett beteende som hunden har fått utöva under lång tid. Så om du ser ett beteende som du upplever som problematiskt kontakta en tränare/Beteendevetare/Coach direkt. Du som ägare behöver förbereda dig på att engagera dig fullt ut och praktisera tränarens råd så konsekvent och så ofta du kan.

Att aktivera din katt

Det finns oändligt många myter kring katten som tyvärr skapar osunt tänk kring dem. Ett praktexempel är myten om att en katt måste vara utekatt för att vara lycklig. Det stämmer inte, tvärt om lurar många faror ute, de blir skadade, påkörda och utsatta för människor som inte gillar katter. Dessutom är du enligt lag strikt ansvarig för vad ditt djur ställer till med och rent krasst har du ju ingen aning om din katt löper fritt.

Leif på semester med hundkompisarna Malte och Doris.

Det går utmärkt att ha en innekatt om man kompenserar för den motion, det jakt, klös- och klätterbeteende som katten behöver få utlopp för.

En annan myt som ibland cirkulerar är att om en innekatt går ut i koppel kommer den aldrig mer att kunna vara inne eller att den rent av skulle må dåligt av att gå ut i koppel och bli stressad. Sanningen är ju precis tvärt om att om din katt får hänga med på upptäcktsfärd så kommer han att bli lugnare inomhus.

Katter som inte får utlopp för sina behov mår inte bra och många gånger kan detta resultera i att de får problembeteenden. Jag fokuserar mycket på hundar i denna blogg samtidigt som jag de senare åren också lärt mig mycket om katter via kurser. Det är saker som jag önskar att jag visste när jag växte upp och som kunde ha gjort livet mer stimulerande för våra katter då.

Är du nyfiken på att inkludera din katt mer gå med i Facebookgruppen ”Äventyrskatter”

Certifierad eller diplomerad instruktör? Vem ska man gå till?

Det finns idag nästan lika många filosofier kring hundträning som det finns hundskolor så hur sk aman veta vem som är rätt? Olika privata aktörer diplomerar och certfiierar men är Pelle som gått en utbildning för 47.000 hos en privat instruktörsutbildare bättre än Nils som ubildat sig ideellt hos brukshundsklubben eller Astrid som bara betalade 7000 i ett annat land?

Det är idag öppet för vem som helst att hålla kurser i Sverige. Det finns ingen statlig instans som är inte involverad i att kvalitetssäkra dessa utbildningar, så det är upp till den som ska gå kursen att försöka hitta rätt bland alla hundkurser. Ordet hundinstruktör är inte heller skyddat och det kan som du skriver vara svårt för en hundägare att veta vilken kvalité en individ erbjuder. Det finns en så kallad H-märkning men det är privata aktörer som bildat en förening med 200 medlemmar så det är alltså inte heller säkrat från officiellt håll som skk eller SBK.

Så hur ska man göra då?

Om du vänder dig till någon av SKKs klubbar så har dom instruktörerna genomgått särskilda utbildningar som håller en hög kvalitet, har vetenskaplig grund och är kvalitetssäkrade i en organisation som är statligt förankrad. Exempelvis har Svenska Brukshundklubben erfarenhet av att utbilda hundar i mer än 100 år Efter avslutad instruktörsutbildning blir instruktörerna certifierade.

Certifierad i titeln instruktör bör innebära att man gått en utbildning som innehåller en certifiering och då klarat dom tester som visar på en viss kunskapsnivå.

Diplomerad däremot innebär att man gått en utbildning och fått ett diplom, men det säger inget om kvalitén på utbildningen eller hur den som genomfört utbildningen tagit till sig kunskapen.

Jag säger inte att man inte alls ska gå till privata aktörer däremot är det betydligt lättare att kolla upp vilken utbildning folk fått om de gått utbildningar via de offentliga klubbarna. Så ska du gå kurs ta gärna kontakt med en lokal Brukshundklubb nära dig och hör dig för om kursutbud mm.

Du hittar dem här:

Varför ”jobbar” din hund?

Tyvärr är det fortfarande vanligt att höra att hunden skulle arbeta ”för att vi säger det”, ”för att vi har ett bra ledarskap” osv osv. Men det är fel. Hunden jobbar antingen:

1.       för att få något den vill ha 

 eller

2.       för att undgå något obehagligt.

Av någon anledning använder hundägare som tränar med mycket obehag ofta många abstrakta begrepp som t.ex. ”respekt”, ”auktoritet”, ”ledarskap”, de pratar ibland om att efterlikna vargar osv. Kanske hänger det ihop med att det inte är så roligt att mer konkret prata om hur de tränar i praktiken. Det låter onekligen lite finare att säga att man använder ”vargmetoden” än att säga att ”man tar hunden i nacken så att den lättar från backen, sedan lägger man ner den på rygg och låter den visa underkastelse, innan man låter den slicka ”chefen” runt munnen”, eller att säga ”ledarmarkering” i stället för att säga att ”man tar ett ordentligt tag i nackskinnet”.

Om du tränar med korrigering som metod (som jag avråder från såklart av flera skäl som vi ska prata vidare om framöver) måste du vara “konsekvent” i den betydelsen att hunden måste vara helt säker på att om den gör fel blir det obehagligt – varje gång, i alla situationer, ALLTID!. Om du bara korrigerar oönskade beteenden ibland, kommer hunden att undra ”vad är det för skillnad på den här situationen jämfört med när jag gjorde samma sak förra gången? Kan det kanske ha att göra med att husse inte var i rummet då…?”

Samma sak gäller om du ”korrigerar” hunden först efter att ha upprepat kommandot flera gånger,-. Ex: Nej Fido”, ”Nej sa jag”, ”Fido för helvete jag har sagt Nej” . Då  lär sig hunden fort att den inte behöver skärpa sig förrän vid tredje kommandot (eller när rösten är tillräckligt hög). 

Hunden lyder antingen för att den får ut något av det eller för att undgå något obehagligt. Välj det förstnämda så att ni kan få riktigt kul och tryggt ihop.

För en hund som däremot är tränad med positiv förstärkning, t.ex. klicker, godis, är det inte lika viktigt att vara “konsekvent” i samma utsträckning. Matte kan välja att avbryta eller fortsätta, och vänta med att belöna tills hunden går tillräckligt bra. Samtidigt måste Matte inse att hunden inte var redo för detta steg, och gå tillbaka i inlärningen vid nästa försök.

Om vi tränar med positiv förstärkning kan vi så småningom belöna mer sällan, men efter ett oregelbundet mönster. Om du tränar medobehag, kan du inte använda en sådan skala. Obehag är, som sagt, bara effektiv om hunden vet att den blir korrigerad varje gång den gör fel. Så nästa gång du hör en tränare prata om att hunden ska lyda oss för att ”vi säger det/är ledare” så ska du gå därifrån.

Söndagstricket: Handtarget

Handtarget är superbra att lära hunden. I korthet innebär det att hunden ska ”lägga/dutta/ sin nos mot min hand! Det är bra för många olika övningar som följsamhet, apportering, belöningssignaler och även om du tränar CCF fys etcetera.

Ja man kan ju fråga sig vad nosdutt i hand gör för nytta när vi tränar fys men det är faktiskt så att vi har stor nytta i fysträningen av att hunden följer din hand upp på objekt eller åt ett håll.

Moment: Hunden duttar nosen i din hand

Målet är att hunden ska följa din hand och sätta nosen mot den. Finns, som vanligt många sätt att lära in men vi använder klicker, tom handflata och ger godis med andra handen.

Jag vet att många kör med godis i dutthanden men jag anser att detta blir dubbeltjobb då vi senare måste ”plocka bort” godiset.

Vill du köra som vi så gör så här:
Håll handen framför dig med handflatan upp. Så fort hunden visar intresse för handen klickar du eller säger ”Rätt/bra/ja”(eller vad du nu har för belöningsord och ger godis från ANDRA handen. Första gången kanske den tittar, nästa gång nosar osv

Observera att hunden ska söka din hand, du ska inte trycka fram den.

Torsdagsfysen: Dynamisk Stretching

Fööra veckan pratade vi om statisk stretching där vi stretchar varma muskler i ett fast läge. I dag ska vi prata om dynamisk stretching(Rörlighetsträning).

Dynamisk stretching skall utföras i en kontrollerad, långsam rörelse. Hunden rör sig från ett stramt läge till ett avslappnad läge .

Här visar vi hur man gör dynamsik stretching av nacke.

Du lägger inte någon vikt på utan låter hunden föra huvudet till punkten den når. Tänk på att har du en mops eller en med liknande kortnacke kanske den inte når hela vägen bak.

Nackövingen ovan börjar med att hunden ligger ned och sedan (med godis i handen) för du handen åt ena hållet, långsamt, så din hund förflyttar huvudet utåt och bakåt. Ibland kan det vara bra att hålla andra handen vid nacken. (men inte pressa)

Flytta godishanden så långt bak mot din hunds rygg som möjligt och känn om det finns spänningar i området.

Det är viktigt att successivt vänja hunden att stretcha.

Söndagstricket: Target

Att lära hunden att sätta tassarna på en target är ganska enkelt (och nyttigt). Vi använder oss här av en targetmarkör som egentligen kan vara allt från en disktrasa till ett lock.

Som vanligt finns det många sätt men jag tycker att det är enklast att lägga targeten framför mig och klicka så fort hunden nuddar den/visar nyfikenhet. (Förutsätter förstås inklickad hund men du kan belöna med röst också). Belöna alla närmanden först och så småningom enbart när tassen nuddar.

https://youtube.com/shorts/NSmy6Y7OtJ8?feature=share

Så småningom brukar hunden fatta att du vill ha tassen på prylen och då kan du lägga till ordet och snabbt därefter även börja flytta på targeten.

Att kunna Target bygger grunden för att göra många olika skojiga trick. En bra sak är att
Bygga avstånd – alltså låta din hund springa iväg längre sträckor till targeten.

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång