CCF 4 Nivåguide

På nivå 4 i Canine Conditioning Fitness närmar vi oss championatet men kom ihåg att fitness inte handlar om att vinna priser utan om att stärka din hund. I dennma nivå stärker vi det vi gjort tidigare med nya övningar. Kom ihåg att alltid gå tillbaka till övningen innan om hunden inte förstår eller som alternativ ibland för att variera.

För träning behöver vi först och främst ha ett halkfritt underlag så att våra hundar inte skadar sig. En matta är bra att ha. Träna inte direkt på kaklat golv eller liknande.

Förslag på utbyte av utrustning står under varje moment

MOMENT I NIVÅ 4

FLEXIBILITY

VÄND PÅ BRÄDA Hunden går upp på en vägg, bräda eller liknande. HUnden går upp på brädan och vänder. Spring inte då det kan orsaka skador

2 PÅ 2 AV Strech I denna övning står hunden med bakbenen på en pall och frambenen på en target men vänder

BALANS

1, BALANS ÖVER FLERA TUNNOR. HUnden går över flera stabiliserade jordnötter/tunnor eller liknande. Jordnöten kan bytas ut mot ex hårt rullan filt eller liknande.’

2, VIPPBRÄDA Hunden går försiktigt över en vippbräda

3, BALANS PL LITEN SAK Hunden står med alla fyra tassarna på något litet och stabilt

KONDITION

1, SPRING VID CYKEL/SCOOTER/SKIDOR Hunden travar i lugn takt bredvid ex en scoter men du kan byta detta mot ex att bygga på dragweight med km elller tyngd i klövjeväska

KOORDINATION

1, KISSA HUNDEN Hunden lyfter ett ben mot ett objekt i kisshöjd (Gör ej om hunden har hövtproblem)

2, RULLA NÖT Hunden rullar en tunna eller jordnöt genom att springa på den

3, SIDOGÅNG PÅ BOLL Hunden går sidlädes runt en stabiliserad balansboll eller liknande (Byt till en boll i lämlig storlek för din hund)

4, DUBBELBRÄDA Hunden går på två brädor samtidigt

5, BACKA I STEGE Hunden backar med hela kroppen genom stegen

STYRKA

1, BACKA 2 PÅ 2 AV Hunden backar upp på tunnan från att ha två tassar i marken och två på tunnan. Byt tunnan/jordnöten mot ex en hårt rullad sovsäck.

2, STÅ PÅ HÄNDER Hunden står på händerna med bakbenen mot en vägg (OBS att momenten kommer från USA och att vi gärna hjälper till att modifiera dessa för att passa svensk syn på hundhälsa/Styrketräning)

3, TA BORT SKRÄP Hunden tar tassen och torkar av nosen