Myten om maten

Har du också hört att du bara ska ge din hund ett foder och helst det märket livet ut? I valp, vuxen och senior variant. Detta påstående är något som kommit med den stora mängd fodertillverkare för hund(och katt). Jag kan inte ens minnas att det var såhär på 80-/90-talet men rent logiskt förstår de flesta att man inte kan leva ett helt liv och hålla sig frisk på processad mat.  Vi gör det inte och hunddjur som lever ute lever på en varierad kost. Ibland fångar de en mus eller fisk. Andra gånger bland snor de en halväten macka ur en soptunna. Det finns också en anledning till att många andra länder i världen har ett annat sätt att se på utfodring med mindre torrfoder och också har hundar som blir gamla och friska.

Att hundar skulle må bäst av en enkelsidig kost är alltså en myt som vi måste slå hål på. Särskilt i en tid där alltfler hundar får problem med tarmar, allergi och eksem.

Det finns en hel del myter som byggts upp genom åren låt oss kika på två av dem.

  • Tamhunden står så långt från den vilda att kroppen inte klarar rå föda                                                  Detta är FALSKT. För även om tamhunden står långt från sin ursprungliga släkting   så har inte hundens grundläggande anatomi och näringsbehov försvunnit. Hundens tänder, käke och matsmältningssystem är anpassat för att äta kött, skinn, ben osv .
  • Hundar behöver torrfoder för att ge tänderna tuggmotstånd.                     FALSKT Hundens vassa tänderna är är gjorda för att riva, slita, krossa och tugga i ben, skinn och köttbitar. Ger du färskt kött behöver hunden inte torra kulor
  • Rå hundmat innehåller parasiter.                                                                            Det stämmer att rått kött KAN innehålla parasiter  och bakterier men de flesta är inte farliga dock bör du  välja råvaror som är lämpliga som människoföda för att vara på den säkra sidan.
  • Det är svårt att utfodra hunden med egen färsk mat FALSKT Jämför med människa som har en mer komplicerad ämnesomsättning än hunden ändå tvivlar ingen på att en nybliven mamma och pappa kan utfodra sin illa människobebis korrekt.  Till bebisen  får du inga manualer och avråds från färdiga produkter. Men hunden …, som är bra mycket enklare att utfodra än en bebis,  den klarar du inte av att utfodra korrekt? Ni hör ju själva. Dessutom, även om du känner att du inte vet tillräckligt om hundens näringsbehov , finns det ingenting som hindrar dig från att ta reda på det.

En hund mår bäst av en köttrikkost och hur du än väljer att göra så kom ihåg du känner din hund bäst och ser om något inte står rätt till..

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s