SKK

Norge har förbjudit avel med dem eftersom rasen cavalier king charles spaniel olika hälsoproblem och nu har rasklubben och SKK beslutat att para in andra raser för att få en friskare ras

Blåsljud är vanligt, för små bakhuvudet (kan bli mycket smärtsamt för hunden, lillhjärnan pressas nedåt och ryggmärgen pressas nedåt vilket leder till flera följdsjukdomar) så för att få friskare hundar vill uppfödarna nu korsa in andra hundraser. Flera raser ska korsas in vid flera tillfällen för att få friskare hundar och jag förutsätter då att man använder sig av extremt kontrollerade former och X registret hos SKK.

https://sverigesradio.se/artikel/cavalier-korsas-med-annan-hundras-for-att-bli-friskarean kommer att följa upp valparna väldigt noga, och screena för de egenskaper man tycker är viktiga. Så det är ett väldigt kontrollerat projekt det här, säger Helena Skarp till Vetenskapsradion. Hon är chef för avdelning för avel och hälsa på Svenska Kennelklubben.

Detta är superviktigt för att bredda den lilla population som finns och det ska bli väldigt spännande att följa särskilt som att det handlar om att korsas in flera olika raser.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s