Inkallningslekar

Att lära hunden komma när du ropar är jätteviktigt. Självklart vill vi väl alla att våra hundar ska njuta av lite frihet men det förutsätter förstås att din hund kommer tillbaka när den kallas in. det vanligaste felet vi gör är att kalla in hunden, sätta på kopplet och gå . Din hund kommer sannolikt att lära sig att se inkallningen som ett tecken på att det roliga är över. Vem vill komma då?

Handen på hjärtat, är inte miljön också oftast mycket mer spännande än vad vi är? Vem vill lämna rådjursdoft, harspillning eller löptik för en matte/husse som ändå liksom finns kvar där. Vi behöver, helt enkelt, bli roligare för att få dem att välja oss. jag tänkte dela med mig av två övningar som du kan göra (vid lugna tillfällen) för att du ska bli lite roligare och mer intressant även när vovven är ute lös.

Börja träningen i en lugn miljö med lite till ingen distraktion, till exempel inomhus.

Fokusövningen

Den här förbättrar, ja just det, fokus, engagemang och inkallning på sikt.

Gör så här: (Börja inomhus) Du kan börja spela detta spel inomhus. Ta en hand full med ex lunchen (förutsätter att din hund är matmotiverad och att du ger torrt. Vi som ger färskt kan använda ex torkad vom istället för färsk för detta) Stå med benen brett isär vänd mot din hund, cirka 1-2 m bort och kasta en godbit bakåt mellan dina ben.

Din hund ska springa genom dina ben för att jaga godbiten. När de äter godbiten, vänd dig om så att du är vänd mot hunden igen och placera fötterna långt ifrån varandra. Kasta sedan en annan godbit baklänges genom dina ben och låt din hund springa genom dina ben för att jaga den.

Fortsätt att upprepa spelet tills din hund blir självsäker. Du kan till och med lägga till ex ”kom” som kommando när du kastar godbiten genom dina ben, för att kunna ropa detta till din hund senare när du kallar in den men det inte ska vara tävling utan mer ”Var vid mig”.

Det är viktigt att leka inkallning och inte bli lat så att man bara kallar in nör man måste ute (det är lätt hänt) men om du verkar irriterad och du inte erbjuder något spännande blir du är dina förväntningar orealistiska, särskilt i hektiska miljöer. Men om du introducerar roliga spel i din återkallelseträning kommer din hund inte bara att komma tillbaka till dig, utan de kommer också att bli glada över det!

Alla får vara med

Ta med familjen och ställ dem på varsin sida eller olika hörn . Ha massor av gott godis/leksak och turas om att kalla in hunden mellan er.

Håll inte på för länge med någon av övningarna. Det ska ju vara kul att komma till er.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s