Skyddsprej är en falsk trygghet

I spåren av Covid-19 köpte många som kanske annars aldrig hade köpt en hund en ny vän. Hundar som(kanske ofta) på grund av mänsklig isoleringstvång inte fick rätt social start, hundägare som inte heller gått kurs, inte vet vilken mental och posykisk stimulans just den egna hunden behöver och med det en hel del som inte har kontroll över sina små (och ibland alltför stora) fyrbenta. I en av våra lokala djuraffärer har den ökade försäljningen av förssvarsspray mot hundar uppmärksammats av SVT.

De säljer två sorters spray, en med bara tryckluft (Pet corrector) som ska låta högt och påstås skrämma hunden och säljs med orden ”Avbryter omedelbart det oönskade beteenden hos hunden. Dressyrsprayen korrigerar hundar som hamnar i bråk, meningen med ljudet är att hunden ska reagera & avbryta det den gör.”

Det ger en falsk trygghet

Den andra (Dog Defence) säljs under premissen ”Med Dog Defense kan du avskräcka eller stoppa en hund som är på väg att gå till attack. Genom att använda den så skräms hunden också av ljudet och doften som ger kraftig irritation på sleminnorna om den inte avviker”

Det finns ett par problem med dessa

  1. En stor hund som går till attack (Om den verkligen menar att attackera) kommer inte att avbryta attacken varesig av ljudet av tryckluft eller isande mentoldoft. En hund som däremot kanske ”bara” är okontrollerad och nyfiket rusar fram är snarare den som reagerar på något sådant. En förbannad hund gör det inte.
  2. Och det här är huvudproblemet. Tänk dig att du har din spray i fickan. plötsligt står en stor arg hund framför er och ska bråka med din lille Fido. ”Var är nu sprayen”. Du letar febrilt i fickan, får lite panik över att Fido skäller, Du försöker lyfta Foido med ena handen. Hittar sprayen men tappar den… Ja ni fattar att det ger en falsk trygghet.

Det viktigaste vi kan göra för våra fyrbenta är istället att :

  1. Veta hur vi ska agera när det kommer en hund mot oss. (Lära oss hundspråket och se om det verkligen är en attack eller en vilsen okontrollerad vovve.)
  2. Gå kurser med era fyrbenta. redan som valpar och fortsätt under den jobbiga tonårsperioden.
  3. Släpp inte hundar lösa som ni inte har fullständig kontroll på
  4. Släpp inte fram er hund till främmande hundar.
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s