Jag kan inte trolla

Många i dag ser hundtränarprogram på TV/Youtube etc. Program där snabba lösningar ser självklara ut och det händer då och då att hundägare tror (Både på kurser och i problemträning) att vi som beteendevetare/tränare/Coacher är någonslags platsdär man kan lämna in sin ”jobbiga” hund/djur” och få den ”fixad”. Det funkar inte så i verkliga livet och du som djurägare måste arbeta med ditt djur själv.

Det gäller faktiskt även dig som ”bara” går en kurs. Förvänta dig inte att din tränare är en magiker. På en kurs går du för att få metoder och vertyg för att lära din hund saker. Meningen är att hunden ska få öva på dessa mellan kurstillfällena. Det slarvas det ofta med från ägarhåll och sen blir de besvikna på att ”Fido blev inte alls bättre av kursen”.

Djurägare med djur med beteenden som vi anser problematiska behöver t ahjälp snabbt.

Många kommer med sin hund när beteendet hållit på under flera år, det är först när djurets beteende är , för dem, överväldigande som de söker. Kanske står de mitt i en kris, kanske har djurets beteende nått en punkt när de inte orkar mer. Det gör dock arbetet som krävs för att hjälpa dem mycket svårare. Dels har djurägaren vid det här laget ofta väldigt lite tålamod kvar och tror att inget t kan göras för att hjälpa. Hen är då också oftast desperata efter en snabb lösning som kommer att göra hens hund lättare att leva med. Men om  djur har utövat ett visst beteende i flera år är det helt enkelt en omöjlig fråga för även den mest erfarna professionella beteendevetaren att lösa det på en lektion eller via telefon. Djuret har nämligen blivit positivt förstärkt för att visa detta beteende i månader eller till och med år, det är inte lätt att bryta och

det sätter också press på ägarna själva att lägga ned mycket tid.

Även om vissa hundar naturligt lär sig och kommer ihåg nya saker snabbare än andra, tror man att det i genomsnitt tar 21-28 dagar för din hund att helt förstå ett nytt beteende. Denna tidslängd kommer sannolikt att öka när du försöker ändra ett beteende som hunden har fått utöva under lång tid. Så om du ser ett beteende som du upplever som problematiskt kontakta en tränare/Beteendevetare/Coach direkt. Du som ägare behöver förbereda dig på att engagera dig fullt ut och praktisera tränarens råd så konsekvent och så ofta du kan.

Författare: Aktiva Fyrfotingar

Dog trainer CCFC, CTDI, AACE; Nutriotion and AST. I help with training on line and live in Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa din webbplats med WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: