Certifierad eller diplomerad instruktör? Vem ska man gå till?

Det finns idag nästan lika många filosofier kring hundträning som det finns hundskolor så hur sk aman veta vem som är rätt? Olika privata aktörer diplomerar och certfiierar men är Pelle som gått en utbildning för 47.000 hos en privat instruktörsutbildare bättre än Nils som ubildat sig ideellt hos brukshundsklubben eller Astrid som bara betalade 7000 i ett annat land?

Det är idag öppet för vem som helst att hålla kurser i Sverige. Det finns ingen statlig instans som är inte involverad i att kvalitetssäkra dessa utbildningar, så det är upp till den som ska gå kursen att försöka hitta rätt bland alla hundkurser. Ordet hundinstruktör är inte heller skyddat och det kan som du skriver vara svårt för en hundägare att veta vilken kvalité en individ erbjuder. Det finns en så kallad H-märkning men det är privata aktörer som bildat en förening med 200 medlemmar så det är alltså inte heller säkrat från officiellt håll som skk eller SBK.

Så hur ska man göra då?

Om du vänder dig till någon av SKKs klubbar så har dom instruktörerna genomgått särskilda utbildningar som håller en hög kvalitet, har vetenskaplig grund och är kvalitetssäkrade i en organisation som är statligt förankrad. Exempelvis har Svenska Brukshundklubben erfarenhet av att utbilda hundar i mer än 100 år Efter avslutad instruktörsutbildning blir instruktörerna certifierade.

Certifierad i titeln instruktör bör innebära att man gått en utbildning som innehåller en certifiering och då klarat dom tester som visar på en viss kunskapsnivå.

Diplomerad däremot innebär att man gått en utbildning och fått ett diplom, men det säger inget om kvalitén på utbildningen eller hur den som genomfört utbildningen tagit till sig kunskapen.

Jag säger inte att man inte alls ska gå till privata aktörer däremot är det betydligt lättare att kolla upp vilken utbildning folk fått om de gått utbildningar via de offentliga klubbarna. Så ska du gå kurs ta gärna kontakt med en lokal Brukshundklubb nära dig och hör dig för om kursutbud mm.

Du hittar dem här:

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s