Söndagtricket :Håll pryl i munnen.

Att hålla fast något i munnen är det inte alla som vill naturligt så vill vi träna hunden anti gen inför tricknivåerna eller för att hjälpa till hemma kan det vara bra att börja med. DET här är första steget till att hämta saker och det finns (som vanligt) mängder av sätt att lära sig det. I detta inlägg förutsätter jag dock att din hund är inklickad.

Doris hatar att ta saker i munnen men numera är känslan av att vara nyttig när människorna ”tappar ”skedar osv det som tar över.

I början kan du använda nästan vad som helst som det föremål som hunden ska ta munnen men gärna något enkelt typ en platssked, brödpensel eller smörkniv i trä. . Undvik saker som hunden kan uppfatta som en leksak eftersom den är något hunden kanske inte vill lämna ifrån sig och detta ju är grunden till apportering.

Smörkniv i plast är inte så kul att leka med men matte blir glad.

Så här börjar du:
Placera föremålet du vill använda på golveg.

När hunden tittar/sträcker sig mot saken – klicka och belöna. När du gör det här ska du själv titta på saken.

Hunden nosar på saken – klicka och belöna. Detta är ett moment som tar tid om du har en hund som inte är så sugen på att ta saker i munnen. Ge det tid.

Huunden s duttar till saken – klicka och belöna

Hunden biter i saken – klicka och belöna.

Hunden biter och lyfter saken – klicka och belöna. Gör flera gånger. Låt det ta tid mellan. Här ser vi i alla fall till att hunden släpper vid klick (ryck inte ) och hela tiden lämnar av i din hand. Vilket bäddar för att du får en fin avläsning vid apport.

När hunden fattat att den ska ha saken i munnen. Kan du pröva att ge saken till hunden och låta tiden gå lite längre mellan 3-10 sek ska hunden hålla beroende på nivå.

Såhär ska momentet se ut i tricknivåerna

Beroende på trick/dance nivå kan den behöva hålla olika länge.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s