Case: Pelle

När jag får förfrågningar om att hjälpa till med ”problemhundar” finns det vissa som stannar extra i hjärtat. Tack och lov är det inte särskilt vanligt med hundar som har problem som inte går att göra något åt.

Jag skulle säga att majoriteten av de förfrågningar jag har fått genom åren hamnar i kategorin ”missförstådd av människa”.

Jag ska ta ett exempel:

(Fallen är alltid anonymiserade)

Fall 1: Palle

Palle var en vallhund av större slag och Palles Husse ringde förtvivlat och sa att han helst inte ville jobba med beteendet utan att någon skulle hämta hunden ”Annars avlivar vi kräket han gör utfall mot barnen och nyper dem på promenader.  Jag tror han hatar barn”. Jag sa att jag kunde hämta honom men att jag ville se honom i hans hemmiljö först.

Så jag till familjen och möts av Palles husse resten av familjen var på väg hem. Vi sätter oss i köket på golvet och Palle är en glad kille, uppenbart understimulerad men har ett gott kroppsspråk, pussar myser och fjantar. Så öppnas ytterdörren och Palles stelnar till. Han går till sin husse lägger sig i husses famn och när första barnet i 3-4års åldern går till köket morrar Palle dovt ända nerifrån  klospetsarna.

Det som händer då är att barnet stelnar till och Palle reser sig upp med tänderna blottade. Palles husse agerar genom att mjukt stryka Palle över huvudet och säga ”Såååja Palle iiiiinte morra”. Palle tittar hastigt upp på sin husse, viftar på svansen ”Ja visst är jag duktig som håller det där läskiga på avstånd” och … fortsätter sedan att morra med tänderna helt visade mot barnet.

I detta fall talade husse om med kropp och mjuk röst att” ojoj vad bra jobbat Palle. Det där är verkligen läskigt”.

Det var inte Palle som var problemet.Hade jag jobbat vidare i den familjen hade vi tittat på motion, mental stimulans och att göra barn till något positivt

I detta fall hade familjen ingen ork att arbeta med beteendet de hade köpt en valp på annons och hade ingen aning om att den söta svansviftande valpen skulle växa upp till en  stor tonårshormonsexploderande pojk som behövde betydligt mer än en runda runt kvarteret eller i parken.

.

Palle hamnade i jour och fick sedan hem på en gård . Det var aldrig några problem med barnen där när Palle fick tydliga regler och arbetsuppgifter.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s