Vilken hundskola ska man välja?

Det här med att gå kurs är roligt både för hund och förare men kan förstås skapa många frågor och till och med oro: ”Tänk om jag/vovven gör bort mig/oss”, ”Vilken hundtränare är bäst”, ”Varför får man inte göra si/så på träning”.
Först och främst gäller det att släppa på ångestkänslorna när det gäller träning. En kurs är INTE till för att ni ska visa upp att ni är duktiga (då kan ni tävla istället 😉 ). Och jämför er inte med Instagramfolket. Det krävs massor av träning för att ta den där perfekta videon. Ta ett djupt andetag och fokusera på dig och din hund.

Tanken med en kurs är att ni ska få lära er hur ni ska lära er hund nya saker när ni är hemmavid sedan efter kurstillfället.
 
Men vilken ska man välja då? Vilken tränare är egentligen mer rätt eller bäst?
 
Malte står på footsiepositionTjaa det finns säkert lika många filosofier kring träning av hund som det finns hundträning och det går inte att säga att den eller den är bäst! Det finns såklart olika organisationer som stämplar hundträning med sina sk märkningar men det bör finnas med i bakhuvudet att dessa organisationer är intresseorganisationer som inte har någon kontrollinstans. Det är helt enkelt intresseorganisationernas utbildningar av hundutbildare som står bakom.
Men det räcker oftast att ha gått deras utbildningar medan en utbildning i en annan organisation eller annat land tex kanske inte godkänts men de individerna har en lika bra eller bättre kunskap.
 
Mitt råd är att gå till någon som:
*D
et känns bra i magen med. (Du måste känna att du litar på den du tränar ihop med)
* är utbildad i hund med modern hundträninggsfilosofi (jag rekommenderar själv Sbk eller liknande) tyvärr lever det fortfarande kvar gamla träningsmetoder baserade på sk ” forskning” som gjordes på 30-40 talet på vargar (som utan att känna varandra stängdes in i samma hägn kommer säkert ett inlägg om det framöver)
*Gärna någon som har erfarenhet av många olika raser. (Har din tränare bara haft ex bordercollie är den säkert jätteduktig på det men det är väldigt annorlunda att träna en bc jämfört med en powderpuff eller rottis)
* Om du ska utbilda dig i någon sport gå till någon som har tävlat ett tag i den.( Tränare som gått en utbildning i rallylydnad men aldrig tävlat kan säkert lära dig momenten men har den tävlat och mött på utmaningar där så är sannolikheten mycket större att ni undviker klassiska nybörjarmissar).
*Vill du träna för verkligheten gå till någon som är i verkligheten. För viltspår går du hos en som praktiskt jobbar med eftersök. Vill du köra specialsök går du till en hundförare osv
 
Men återigen viktigast av allt det ska kännas tryggt och roligt. Gör det inte det ska ni gå därifrån.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s