Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

Att köpa hund

Jag önskar ibland att det var så svart och vitt som många får det att låta när de säger att du kan vara lugn om du köper en hund med skk stamtavla eftersom ”dessa uppfödare värnar rasen, gör alla hälsotester och är seriösa”.
Jag har varit en livstid i hundvärlden. Som ung arbetade jag både som handlar , på hunddagis och som kennelflicka. Jag har (ideellt) arbetat med rescuse såväl som jourhem också och tyvärr så hänger inte seriositeten på stamtavlan.


Det finns fusk överallt och det är mer eller mindre synligt (om man tittar noga). Det finns blandrashundsägare som gör hälsotester på en betydligt djupare nivå än renrasuppfödare eftersom några av de sista bara ”gör det jag absolut måste”. Sen finns det folk som oavsett renras eller blandras håller hund på sätt som inte alls är lämpligt såväl som folk som fuskar med parningar, lägger till valpar i kullar, fuskar med avtal.
Det handlar helt enkelt inte om man är renras eller blandrasägare.
Jag kan dra parallellen till en diskussion jag hade med min, då 12-årige, son för flera år sen. En polis hade slagit en mamma och ett litet barn på en match (finns på flertalet filmer) helt oprovocerat. Sonen frågade om poliser var dumma för han hade ju trott att poliser alltid var snälla.
Men det handlar ju inte om att en hel grupp kan dömas för vad några gör eller inte gör.

Hundvärlden såväl som polisväsendet består av människor, individer som inte per se underordnar sig eller blir ”som gruppen påstår sig vara”. Så länge vi har med mänskliga faktorn att göra så kan vi inte säga saker som att ”hunduppfödare, hundägare av blandras/renras eller, för all del, poliser är si eller så.
För sålänge vi har med människor att göra kommer det att finnas de som gör rätt och de som tar sig fram genom fusk.

Det bästa du kan göra om du ska köpa hund är att åka dit, träffa uppfödaren och hundarna. Be om underlag på vilka tester som har gjorts och absolut, under inga omständigheter, betala något innan du träffat hunden.

När det gäller rescues är det tyvärr alltför vanligt att man i all välmening tar sig vatten över huvudet. Särskilt om man är ute efter en vanlig snäll familjehund. En rescue kommer ofta från hårda förhållanden där den, från början, lärt sig att inte lita på människan (Gäller särskilt dem som arbetar med gatuhundsadoptioner): En hund som blivit sparkad på av människan, fått stenar på sig osv osv den kommer inte att bara acceptera människan som god.

Detsamma gäller de såkallade utvärderingar som görs i hängen i de länder det gäller. Det är OMÖJLIGT att säga hur en gatuhund blir när den kommer från hängnet och placeras i en familj. Har man då ingen kunskap om hundar och hundbeteende blir det alltför ofta tokigt.

Är du oerfaren av osocialiserade hundar med utmaningar och bara önskar dig en mysig och god familjekompis. Köp en valp som du kan följa med från början i Sverige,

Annons

Författare: Aktiva Fyrfotingar

Dog trainer CCFC, CTDI, AACE; Nutriotion and AST. I help with training on line and live in Sweden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: